Hvorfor velge barnehagebrødet

Barnehagebrødet er en nordnorsk merkevare og kvalitetsprodukt som har blitt en stor suksess i Nordland. Barnehagebrødet selges fra Finnmark og til Trøndelag i de fleste dagligvarebutikker.

12.10.201514:37 Tone-Lise Lyngeng

Brød spiser vi mye av i Norge, ofte både til frokost, lunsj og til kveldsmat. I de senere år har det blitt stort fokus på kostfiber, e-stoffer, kornsorter, vitaminer, mineraler, sporstoffer, fett og salt i det norske kostholdet.

Siden vi tradisjonelt sett spiser store mengder brød er det av stor betydning at brødet er næringstett, inneholder sunne kornsorter, er fiberrikt og er sammensatt på enæringsmessig riktig måte.

Barnehagebrødet er spesielt rettet mot barn og unge i vekst og utvikling, men anbefales også til voksne og spesielt eldre. Generelt spiser vi for lite fiberrik mat og anbefalinger av Helsedirektoratet påpeker nettopp dette:

http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/kan_man_faa_i_seg_for_mye_fiber

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/neringsstoffanbefalinger-

http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/kostfiber

Hva er bra med Barnehagebrødet?

kostholdsveileder Kurt Ivar Morsdal

  • Barnehagebrødet er ikke tilsatt E stoffer, enzymer, ekstra hvetegluten eller andre tilsetninger.
  • Barnehagebrødet har ikke tilsatt siktet hvetemel (hvetemel gir høy blodsukkerøkning og lite næringsstoffer).
  • Barnehagebrødet har minimalt med salt (mye salt er skadelig og små barn bør IKKE ha salt)
  • Barnehagebrødet har selvfølgelig ikke tilsatt sukker.
  • Barnehagebrødet inneholder sunne fettkilder fra både raps og linfrø. Linfrømel er rikt på blant annet fiber og omega 3 fettsyrer. Rapsolje er den planteoljen med høyest innhold av vegetabilsk omega-3, tilsvarende ca. 11-13%. I tillegg er rapsolje rik på vitamin E og vitamin K.
  • Barnehagebrødet har hele korn som er malt like før bakeprosess (gjøres manuelt), dermed beholdes vitaminer og mineraler fra skallet i brødet.
  • Barnehagebrødet har mye fiber (8,0g pr 100g vare) fra ernæringsmessige sunne kornsorter, og har 96% grovhet.

  • De viktigste kornsortene er:
  • Sammalt hvete og fullkornsmel inneholder mye proteiner, B-vitamin (tiamin), jern og kostfiber. Dermed gir dette gode bakeegenskaper og derfor inneholder vårt brød mest sammalt hvete og fullkornsmel. https://bramat.no/eksperter/ekspertsvar/1318-derfor-bor-du-velge-sammalt-mel
  • Rug gir liten insulinrespons, god metthetsfølelse og er proppfull av gunstige komplekse karbohydrater, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Rug har en helt spesiell type fiber som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte-karsykdommer.http://forskning.no/mat-og-helse-kreft/2010/06/fullkorn-i-kampen-mot-kreft
  • Bygg har rikt fiberinnhold (betaglukan), antioksidanter, B-vitaminer og mineraler. Matforsk sier: Bygg forebygger hjerte- og karsykdom, regulerer blodsukkeret og er en «boost» for imunforsvaret. Undersøkelser viser at bygg stabiliserer blodsukkeret, reduserer risiko for kreft særlig i brys, prostata og tarm, øke metthetsfølelsen, bedre tarmfunksjonen og forhindre forstoppelse.http://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-landbruk/2012/10/sunnere-bygg-og-havre
  • Havremel er superkornet som er det sunneste av våre kornslag. Havre gjør deg mett, opplagt og gir deg bedre kolesterol. Havre har høyt fiberinnhold med mye betaglukan som tas langsomt opp i tarmen samt B-vitamin og jern.http://www.norskhavre.no/Helse-og-ernaering/Havre-for-magen
  • Hvetekli er det ytre skallet som er en utmerket kilde til fiber, protein, vitaminer og mineraler slik som forskjellige B- vitaminer (tiamin, B6 ,) E- vitamin, kalsium, kalium, magnesium, sink, selen, jern og jod for å nevne noen. http://www.matvaretabellen.no/hvetekli-05.008
  • Linfrømel har et meget høyt innhold av omega 3, fiber og vegetabilsk protein. Linfrømelet har en nøytral smak og har en utmerket hevelsevne.

Barnehagebrødet holder seg saftig og ferskt lenge. Dermed vil det være minimalt med "svinn" både i butikk og hos husholdningene, se vedlegg1.